Ögondroppar för torra ögon
Artiklar

Ögondroppar för torra ögon

Aug 24, 2023

Torra ögon är ett vanligt ögonproblem som kan orsaka obehag och påverka synkvaliteten. Ögondroppar är en vanlig behandling för torra ögon, som erbjuder snabb lättnad och hjälper till att tillfälligt återfukta och skydda ögonytan.

Fördelar med ögondroppar för torra ögon

Att använda ögondroppar för torra ögon kan ge en rad fördelar som lindrar obehag. Här är några av de främsta fördelarna med att använda ögondroppar för torra ögon:

Omedelbar lättnad

Ögondroppar kan ge snabb och omedelbar lindring från de obehagliga symtom som är förknippade med torra ögon. De kan lindra stickande, brännande, kliande och grusig känsla i ögonen.

Smörjande effekt

Ögondroppar fungerar som smörjmedel mellan ögat och ögonlocket, vilket minskar friktionen när du blinkar och rör på ögonen. 

Minskar ögonsymtom vid arbete

För personer som tillbringar långa timmar framför en datorskärm kan ögondroppar vara hjälpsamma. De kan minska ögontrötthet och obehag som kan uppstå på grund av minskad blinkning och intensivt skärmarbete.

Minskar risken för komplikationer

Torra ögon, om de inte behandlas, kan leda till inflammation och irritation som i sin tur kan öka risken för infektioner. Genom att använda ögondroppar kan du minska risken för sådana komplikationer.

Förbättrad synskärpa

Genom att lindra symtomen på torra ögon kan ögondroppar också bidra till en tillfälligt förbättrad synskärpa. Klara och bekväma ögon är avgörande för en skarp och tydlig syn.

Bästa ögondroppar mot torra ögon

Vid valet av ögondroppar för torra ögon är det viktigt att överväga flera faktorer för att säkerställa att du väljer rätt ögondroppar mot torra ögon. Här är några tips att tänka på:

1. Konserveringsmedel eller konserveringsfritt: Många ögondroppar innehåller konserveringsmedel för att förhindra bakteriell tillväxt i flaskan. Men vissa människor kan vara känsliga för dessa ämnen. Konserveringsfria droppar kan vara bättre om du har känsliga ögon eller planerar att använda dropparna regelbundet. Vi rekommenderar alltid ögondroppar utan konserveringsmedel.

2. Frekvens av användning: Vissa ögondroppar är utformade för att användas flera gånger om dagen, medan andra kan appliceras mindre frekvent. Om du behöver använda droppar ofta, riskerar du att späda ut ögats immunförsvar.

3. Kombinerad behandling: I de flesta fall bör ögondroppar för torra ögon kombineras med andra behandlingsmetoder, som värmemask, ögonlocksmassage, ögonlockshygien och kosttillskott som omega-3.

4. Upplevd komfort: De bästa ögondropparna för dig är de som ger bäst komfort och lindring.

Det är viktigt att vara medveten om att ögondroppar endast ger en tillfällig lindring och behandlar inte orsaken till dina besvär med torra ögon. Kontakta oss för en grundlig utredning av dina besvär om du inte får tillräcklig hjälp av dina ögondroppar.

Ögondroppar för torra ögon på Källmarks Ögonapotek

På Källmarks Ögonapotek erbjuder vi ett brett utbud av högkvalitativa ögondroppar för att lindra obehag och besvär vid torra ögon. Vi förstår vikten av att hitta rätt lösning för din ögonhälsa och därför har vi noga valt ut några av de mest pålitliga och effektiva produkter på marknaden.

Varumärken som vi erbjuder:

 • EvoTears: EvoTears är ögondroppar för dig som har torra ögon på grund av MGD-problem (Meibomian Gland Dysfunction) eller lipidbrist. EvoTears innehåller endast ett enda ämne: perfluorohexyloktan (F6H8). Perfluorohexyloktan är fettlöslig och har lägre ytspänning än vatten vilket gör att droppen snabbt sprids över ögats yta.

 • OptiGuard: OptiGuard är en ögondroppe för torra ögon som är speciellt utvecklad och framtagen av Dr. Fredrik Källmark på Källmarkskliniken.
  Den stabiliserar ögats ythälsa och är särskilt bra vid måttliga besvär av torra ögon med blefariter, ömma-, irriterande-, röda ögon och ögonlock.
  OptiGuards unika komposition hjälper ögats ythälsa genom att skapa en mikromiljö som stöder läkning och för hindrar ytterligare skador samt påverkar bakterier som potentiellt kan skada ytan av ögat.

 • Hylo-Gel: Hylo-Gel ögondroppar är långtidsverkande ögondroppar vid ihållande torrhetskänsla. Hylo-Gel ögondroppar ger intensiv, terapeutisk smörjning av ögat vid allvarligare och ihållande torrhetskänsla och efter kirurgiska ingrepp. Hylo-Gel ögondroppar passar även kontaktlinsbärare.
  Hylo-Gel ögondroppar innehåller hög koncentration hyaluronsyra som ger en långvarig lindring för ögat, utan att ge dimsyn.

 • Thealoz: Thealoz Duo ögondroppar behandlar torra ögon. Dropparna ger långvarig lindring genom två naturliga molekyler: trehalos och hyaluronsyra. Trehalos skyddar hornhinnans celler mot uttorkning och hyaluronsyra återfuktar och smörjer och ger långvarig lindring. Thealoz Duo är en steril, hypoton och pH-neutral vattenbaserad lösning för ögonen.

 • VitA-Pos: Effektiv ögonsalva som skyddar och lindrar besvär med riktigt torra ögon. Skyddar ögats yttre delar och hjälper ögonlocken att glida lättare över hornhinnan, samt bidrar till att återuppbygga tårfilmens viktiga funktion. Innehåller A-vitamin och lanolin (ullfett). A-vitamin har en positiv effekt på tårfilmen och ögats yttre cellager. Salvan kan ge dimsyn direkt efter applicering och rekommenderas därför att användas under natten.

Vi på Källmarks Ögonapotek förstår vikten av ögonhälsa och välbefinnande. Genom att erbjuda ögondroppar från välrenommerade varumärken som EvoTears, OptiGuard, Hylo-Gel, Thealoz och VitA-Pos, strävar vi efter att ge dig de bästa möjliga alternativen för att lindra torra ögon.

Läs fler artiklar

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Läs mer
Så blev jag av med min blefarit

Så blev jag av med min blefarit

Läs mer
Blefarit - Ögonlocksinflammation

Blefarit - Ögonlocksinflammation

Läs mer
Ögondroppar för torra ögon

Ögondroppar för torra ögon

Läs mer
Visa fler