Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon
Artiklar

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Sep 27, 2023

Torra ögon beror bland annat på problem med störningar i ögats fettkörtlar. Vår forskning visar att kosttillskott med Omega-3 kan reaktivera de körtlar som fungerar dåligt och hjälpa ögat att producera mer tårvätska.

Vad är Omega-3?

Omega-3 är en essentiell fettsyra. Essentiella fettsyror är fettsyror som inte kan produceras av kroppen själv och behöver därför komma från vår kost. Omega-3-fettsyror är hälsosamma fetter som främst finns i vissa fiskar, nötter och frön. De är kända för att ha betydande antiinflammatoriska effekter i kroppen. Det finns även Omega-6-fettsyror vilka återfinns i ägg, stekt mat, bearbetad mat och de flesta vegetabiliska oljor.

Omega-3 och Omega-6 fettsyror är viktiga

Både Omega-3 och Omega-6 fettsyror är viktiga för god hälsa, men ett överskott av Omega-6-fettsyror i vår kost kan ge ett pro-inflammatoriskt svar i kroppen, så det är viktigt att konsumera rätt mängd. Den typiska västerländska kosten tenderar att ha en mycket högre mängd Omega-6 jämfört med Omega-3. Obalansen i vårt förhållande mellan Omega-3 och Omega-6 kan vara en bidragande faktor till det inflammatoriska svaret som spelar en nyckelroll vid torra ögon.

Omega-3 för torra ögon och ögonhälsa

Omega-3 påverkar funktionen hos cellreceptorer i kroppens cellmembran, vilket hjälper till att reglera blodkoagulering och inflammation. Även om omega-3-fettsyror kan vara fördelaktiga för många olika tillstånd, är de också vara till hjälp för din ögonhälsa. En studie utförd i USA av Brigham and Women's Hospital visade att deltagare som konsumerade mest Omega-3-fettsyror hade en 17% lägre risk att drabbas av torra ögon jämfört med de som konsumerade lite eller inga Omega-3-fettsyror.
En kost rik på Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att bevara synen och lindra besvär med torra ögon. Att få i sig tillräckliga mängder av Omega-3-fettsyror genom kosten kan vara svårt på grund av den mängd mat som behövs för att uppnå den optimala koncentrationen i vår kropp. Omega-3 kosttillskott kan därför vara fördelaktigt för att ge den nödvändiga mängden för att lindra symtom på torra ögon och bromsa utvecklingen av vissa ögonsjukdomar.

Bästa Omega-3 för torra ögon?

Det finns en uppsjö av Omega-3 kosttillskott på marknaden. Det kan vara svårt att avgöra vilket Omega-3 kosttillskott som är bäst lämpad för torra ögon. Vissa Omega-3 tillskott absorberas mycket mer effektivt av din kropp och har en gynnsammare effekt.

När du ska välja ett tillskott för att öka ditt intag av Omega-3-fettsyror finns det några saker att tänka på:

  • Vissa former av fettsyror absorberas lättare än andra. Att veta skillnaden kan göra skillnad i fördelarna för din allmänna hälsa och ditt torra ögon-syndrom.
  • Vad gäller fettsyror från fisk så är Omega-3 i triglyceridform det bästa valet för torra ögon.
  • Fettsyrorna EPA och DHA har bra effekt. EPA och DHA är delaktiga i samspelet när kroppen bygger och reparerar celler.
  • Fettsyrorna bidrar till normal hjärtfunktion (både EPA och DHA), ger en positiv effekt på hjärta (EPA och DHA), bidrar till bibehållande av syn (DHA) samt bibehållande av hjärnfunktion (DHA).
  • Se till att Omega-3 fettsyran ALA finns med. Tillsammans med EPA och DHA.

Omega-3-fettsyran ALA - skydd mot inflammation och torra ögon

Omega-3-fettsyran ALA som finns i bland annat linfrö, nötter och raps har antiinflammatoriska och andra potentiellt fördelaktiga egenskaper. De potentiella fördelarna med ALA stöds av både djurstudier och epidemiologiska studier på människa. Studier pekar på att betydelsen av ALA som en särskilt bioaktiv fettsyra från vegetabilisk mat har underskattats, särskilt eftersom människor, inte själva kan producera ALA. Fettsyran måste därför komma från kosten eller kosttillskott. Faktum är att intresset för Omega-3 vid inflammation och torra ögon främst har fokuserats på EPA och DHA snarare än ALA eftersom efter som en mängd olika skyddsmekanismer direkt tillskrivits DHA. Kosttillskott med höga nivåer av ALA har därför varit av svagt intresse jämfört med tillskott med EPA eller DHA. Det är olyckligt med tanke på den växande evidens att kosttillskott med ALA skyddar mot inflammation och torra ögon.

Omega-3 med EPA, DHA och ALA – ett bra val som hjälper mot torra ögon

En kombination av Omega-3-fettsyrorna EPA, DHA och ALA, särskilt utvalda fettsyror för ögon, är anledningen till att vi tagit fram OptiGuard Dr.Källmarks Omega-3. Detta för att ge maximal effekt för inflammation och för hjälp och lindring av symptom med torra ögon.

Apoteket för torra ögon

Hos Källmarks Ögonapotek hittar du utvalda produkter för torra ögon. Utvalda av experter inom torra ögon. Hos oss hittar du produkter inom kategorier ögondroppar, ögonlocksrengöring, omega-3 för torra ögon, fukt- och värmebehandling samt Make-up & hudvård. Vårt egna varumärke Dr. Källmark bygger på ledande expertis inom torra ögon - dess orsak, symtom och behandling.

 

Läs fler artiklar

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Läs mer
Så blev jag av med min blefarit

Så blev jag av med min blefarit

Läs mer
Blefarit - Ögonlocksinflammation

Blefarit - Ögonlocksinflammation

Läs mer
Ögondroppar för torra ögon

Ögondroppar för torra ögon

Läs mer
Visa fler