Så blev jag av med min blefarit
Artiklar

Så blev jag av med min blefarit

Sep 25, 2023

Min kamp mot blefarit

För några år sedan började jag märka att mina ögonlock var röda, ömma och att de ibland kliade. Jag visste inte vad som orsakade detta obehag, det var väldigt störande, men jag var fast besluten att förstår varför samt hitta en lösning på mitt problem. Jag började omgående söka på nätet och konstaterade ganska snabbt att, det måste röra sig om blefarit.

Vad är Blefarit (ögonlocksinflammation)

Blefarit, en irriterande ögonlocksinflammation som kännetecknas av inflammerade ögonlockskanter och irriterande mjäll längs ögonfransarna, är något som många människor kämpar med. Jag var en av dem, och jag skulle vilja dela med mig av min resa om hur jag lyckades bli av med min blefarit och hur jag återfick en bra ögonhälsa och komfort.

blefarit bild

Sökte råd från ögonexperter

Mitt första steg efter googling på nätet var att konsultera en ögonexpert, i mitt fall valde jag Fredrik Källmark på Källmarkskliniken, som bekräftade min tes att jag hade drabbats av blefarit. För att komma till rätta med problemet rekommenderade han att först göra en BlephEx, en behandling som är väldigt vanlig och som används för att behandla blefariter och torra ögon. Efter min behandling gav han mig grundläggande råd om ögonvård. Jag fick lära mig att massage och daglig rengöring av ögonlocken är avgörande för att behandla symtom på blefarit. Dessutom föreslog Fredrik mig att använda värmemask för att mjuka upp eventuella blockeringar som finns i körtlarna kring ögonlocken (meibomiska körtlarna).

 ”Jag fick lära mig att massage och daglig rengöring av ögonlocken var avgörande för att behandla symtomen av blefarit.” - Sofia

Förändringar i min dagliga rutin

Efter mitt besök hos Källmarkskliniken gjorde jag en medveten ansträngning att ändra min dagliga rutin. Jag inledde min dag med att rengöra mina ögonlock noggrant med ögonservetter och använde sedan värmemask. Jag märkte att dessa väldigt enkla åtgärder snabbt minskade de obehagliga symptomen på blefarit som jag tidigare upplevt. Det var en stor lättnad! 

Mina tre tips för daglig ögonvårdsrutin:

  • Rengör ögonlocken morgon och kväll med våtservetter. Jag använde Dr. Källmarks våtservetter (extra tips, riv servetten på mitten så kan du använda till båda ögonen)
  • Massage på övre och undre ögonlock. Gör innan eller efter rengöring. Jag gjorde alltid efter jag använt våtservetter.
  • På med värmemask i ca 10 minuter. Helst på både morgon och kväll.

Ökad kännedom om ögonhälsa

Ett annat viktigt steg i min behandling mot blefarit var att bli mer medveten om min ögonhälsa. Jag slutade faktiskt helt använda smink under en period, speciellt mascara, eftersom jag fått lära mig att bland annat mascara kan öka risken för ögonlocksinflammation (blefarit). Jag skapade också en ny rutin med att byta ut handdukar och örngott regelbundet för att undvika att överföra bakterier till ögonen.

Erfarenheter av att övervinna blefarit

Efter ett par månader kunde jag märka en betydande förbättring. Inflammationen minskade, och jag kände mig inte längre konstant irriterad. Mjällen längs ögonfransarna började försvinna gradvis. Detta var ett stort framsteg, och jag insåg att jag var på rätt väg mot att bli av med min blefarit.

Så blev jag av med min blefarit

Att bli av med blefarit krävde tålamod och engagemang. Genom att följa råd från min ögonexpert och göra de nödvändiga förändringarna i min dagliga rutin kunde jag bli av med denna besvärliga inflammation. Nu har jag lärt mig att värna om min ögonhälsa på ett sätt som jag aldrig gjorde tidigare och jag fortsätter än idag då jag fått lära mig att blefarit kan återkomma. Att bara behandla blefarit ger en tillfällig förbättring men återkommer igen efter ett tag, av detta skäl säger man ofta att blefarit är kroniskt. Om man däremot behandlar orsaken till varför man fått sin blefarit, kan man ofta räkna med att den inte återkommer.

”Att bli av med blefarit krävde tålamod och engagemang” - Sofia

Min resa att bli av med blefarit är en påminnelse om att ögonlocks- och ögonhälsa är viktigt och att det är värt att investera tid och energi i att ta hand om våra ögon. Om du kämpar med blefarit, tveka inte att söka professionell hjälp och följa råden för att lindra besvären och återfå dina ögons komfort och välbefinnande. Det är möjligt att bli av med blefarit och njuta av en sund ögonhälsa igen.

Läs fler artiklar

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Läs mer
Så blev jag av med min blefarit

Så blev jag av med min blefarit

Läs mer
Blefarit - Ögonlocksinflammation

Blefarit - Ögonlocksinflammation

Läs mer
Ögondroppar för torra ögon

Ögondroppar för torra ögon

Läs mer
Visa fler