Blefarit - Ögonlocksinflammation
Artiklar

Blefarit - Ögonlocksinflammation

Sep 25, 2023

Vad är Blefarit?

Blefarit är en ögonlocksinflammation som kan vara besvärlig, men med rätt vård och förebyggande åtgärder kan du bli av med blefarit. Blefarit kan bero på infektion som orsakats av stafylokocker eller till följd av hudsjukdomar som rosacea och mjälleksem. Ögonlocksinflammation blefarit uppstår när de små körtlar som finns i ögonlockskanterna täpps igen. Dessa små körtlar producerar fett som hjälper till att smörja ytan av ögat och ögonlocken. Vid blefarit täpps de små körtlarna igen och det blir en obalans i smörjningen av ögat. De tilltäppta körtlarna irriterar ögonlockskanterna och bakterier börjar att växa.

Symtom på Blefarit

Vanliga symtom på blefarit karakteriseras av röda, ömma ögonlockskanter och mjäll (krustor) längs ögonfransarna. Fler relaterade symtom på blefarit är brännande och skavande känsla i ögonen. Det kan förekomma att ögonen tåras mycket när tårfilmen som normalt ska innehålla smörjmedel från körtlarna blir mer vattnig. Ögonen kan vid då kännas torra och grusiga, även fast att det rinner tårar. Dessa vanliga besvär kan återkomma och de kan också bli långvariga. Vid blefarit påverkas illa nog båda ögonen, trots att du först bara fått blefarit i ena ögat, smittar det till andra ögat. Ögonlocksinflammation som blefarit är inte allvarligt men kan leda till att du får andra relaterade ögonproblem som till exempel konjunktivit.

blefarit bild

Blefarit behandling

I de allra flesta fall är blefarit inte kronisk, men om man inte behandlar grundorsaken, kan det bli kroniskt. Det går att behandla och bli helt symptomfri. Det finns en hel del man kan göra själv för att behandla blefarit, helt utan antibiotika.

Blefarit behandling utgår från fyra steg, som du enkelt kan göra själv hemma. Dessa är värme, massage, rengöring och ögondroppar. Egenvård för behandling av blefarit genom att följa stegen ovan rekommenderas av oss på Källmarkskliniken och Källmarks Ögonapotek.

Värmebehandling

Användning av värmemask påverkar blockeringen av fett i de meibomska körtelarna som är svullna och inflammerade. Värmen får oljigt sekret att flyta ut ur körtlarna och luckrar upp beläggningarna. De värmemasker som vi rekommenderar på Källmarks Ögonapotek för behandling av blefarit är MediPearl Ögonmask som används för lindrande värme och/eller kylbehandlingar och kan användas för torra ögon, bihålebesvär, blefarit och andra ögonlocksbesvär. Den andra ögonmasken är Blepha Eye Bag ögonmask som lindrar torra, trötta och ömma ögon t.ex. vid blefarit, MGD och vaglar, den kan även återanvändas 200 gånger.

Massage

Vid behandling av blefarit är massage en enkel åtgärd som du själv kan göra för att minska symtomen. Gör så här: Massera med lätta stråk över ögonlocken på övre ögonlocket, uppifrån och ner och det undre ögonlocket, nerifrån och upp. Massage görs för att frigöra fettkörtlarnas mynningar, avlägsna beläggningar och pressa fram ansamlingar av var och sekret i körtlarna. Massera ögonlockskanterna med rena fingertoppar. Att tänka på vid massage på ögonlocken är att inte trycka för hårt.

Rengöring

Rengöring med speciellt framtagna våtservetter är enkelt och det görs för att hålla körtelöppningarna öppna och fria från bakterier. Det finns flera ögonservetter som är utvecklade och framtagna för att användas vid inflammation eller infektion i ögonlocken, såsom blefarit, dysfunktion i meiboms körtlar eller vaglar som kan leda till torra ögonsymtom. Hos oss på Källmarks Ögonapotek hittar du våra egna ögonservetter, Dr. Källmarks våtservetter som tagits fram av Med. Dr Fredrik Källmark. Dessa våtservetter är ett bra val för rengöring av ögonlock vid blefarit. Se hur du bäst rengör ögonlocken i filmen.

Det finns även andra ögonrengöringsprodukter med aktiva ingredienser som behandlar blefarit som t.ex. Ocusoft Lidscrub, Oust Demodex Cleanser Foam, Oust Demodex Cleanser Wipes, Ocusoft Lidscrub Plus Platinum. Det man vill åstadkomma är att hålla huden runt ögonen så ren som möjligt, fritt från virus och bakterier.

Ögondroppar och salva

Smörjande ögondroppar och ögonsalva används för att lindra irritation och hålla ögonlockskanterna mjuka. Hos oss hittar du ett brett sortiment av ögondroppar och ögonsalva som kan användas för att behandla blefarit. Ögondroppar som är särskilt bra vid måttliga besvär av torra ögon med blefarit, ömma-, irriterande-, röda ögon och ögonlock är OptiGuard ögondroppar 25 och OptiGuard ögondroppar 50.

När din blefarit har läkt, överväg att fortsätta med daglig ögonlocksrengöring och värmebehandling som en del av din rutin för att förhindra återkommande besvär.

Förebygg blefarit

Egenvård är en viktig del av behandlingen vid blefarit. Att regelbundet hålla ögonen rena och ta hand om sin ögonlockshygien är det viktigaste. Ett klokt råd är att även se över användningen av smink såsom mascara och annat som påverkar ögonlocken. Du kan få blefarit till följd av en allergisk reaktion av en mascara. Försök också att undvika att vistas i rökiga eller dragiga miljöer samt i lokaler med torr luft. Du bör också undvika att bada i simbassänger med klor.

Behandling av blefarit på ögonklinik

Om du känner att egenvård vid behandling av blefarit inte är tillräcklig är du varmt välkommen att höra av dig till oss för bokning av en grundlig undersökning av dina ögon och fortsatt behandling hos oss på Källmarkskliniken.

Vi rekommenderar Blephex som är en behandling på vår klinik Källmarkskliniken för patienter med blefarit. Med en Blephexbehandling så peelar man bort tillväxten av bakterier i ögonlock och ögonfransar för att öppna upp körtelmynningarna för att säkerställa att lipiderna/oljan som smörjer ögat inte är blockerade. Med Blephex behandlingen vill man förbättra den totala ögonlockshälsan. Blephexbehandlingen kan med fördel utföras med jämna mellanrum för att hålla ögonlocken fria frånbakterier som kan ge inflammation. Läs mer om Blephex behandlingen och önskar du boka en grundlig undersökning hos oss kan du göra det här.

Sofias resa mot att bli av med blefarit

Läs vidare om blefarit med vår patient Sofia som blev av med sin blefarit. Denna ögonåkomma, som innebär inflammation i ögonlocken, hade plågat henne under en lång tid. Smärtan, klådan och de svullna ögonlocken hade alltid varit en påminnelse om den dagliga kampen.

Men nu var det dags för förändring. Sofia hade bestämt sig för att ta kontroll över sin blefarit och göra allt som krävdes för att bli av med den en gång för alla. Hon hade börjat söka efter lösningar på nätet och rådgivning från experter inom ögonvård. Sofias resa mot att bli av med blefarit hade just börjat, och i den här artikeln ska vi följa med henne på denna resa och utforska de metoder, behandlingar och livsstilsförändringar som hjälpte henne att besegra blefarit och återfå sin ögonhälsa. Läs hela artikeln med Sofia - Så blev jag av med min blefarit

Fredrik Källmark Den här texten är granskad och godkänd av Medicine doktor, och Leg.Optiker Fredrik Källmark. 

Läs fler artiklar

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Läs mer
Så blev jag av med min blefarit

Så blev jag av med min blefarit

Läs mer
Blefarit - Ögonlocksinflammation

Blefarit - Ögonlocksinflammation

Läs mer
Ögondroppar för torra ögon

Ögondroppar för torra ögon

Läs mer
Visa fler