torra ögon
Artiklar

Torra ögon: Orsaker, symptom och behandlingar för ögonbesvär

Aug 24, 2023

Torra ögon är ett vanligt ögonproblem som påverkar människor i alla åldrar. Även om det oftast inte är allvarligt, kan det orsaka mycket obehag och försämra livskvaliteten. 

Orsaker till Torra Ögon

 1. Dålig tårfilm: En av de vanligaste orsakerna till torra ögon är en dålig tårfilm. Tårfilmen består av tre lager: ett lipid (fett) lager, ett vattenlager och ett mukus (slem) lager. Om något av dessa lager är i obalans kan det resultera i torra ögon.

 2. Sjukdomar: Vissa sjukdomar som Sjögrens syndrom, reumatiska besvär, hudsjukdomar, mag- tarmsjukdomar, diabetes och sköldkörtelsjukdomar kan också leda till ögonbesvär. Även hormonella förändringar vid pubertet, graviditet och menopaus kan ge torra ögon.
 3. Datoranvändning och skärmexponering: Långvarig skärmexponering, särskilt vid datorer och smartphones, kan minska blinkfrekvensen och leda till torrhet i ögonen.
 4. Åldrande: Med åldern kan både produktionen av tårvätska och fett minska och dess sammansättning förändras, vilket kan öka risken för torra ögon.

 5. Miljöfaktorer: Torra och dammiga miljöer, luftkonditionering, uppvärmning och låg luftfuktighet kan avdunsta tårvätskan och orsaka torra ögon.

 6. Läkemedel: Vissa läkemedel som antihistaminer, blodtrycksmediciner och antidepressiva medel kan orsaka torra ögon som biverkning. 

Symptom på torra ögon

Stickande och brännande känsla

Många personer med torra ögon upplever en obehaglig stickande eller brännande känsla i ögonen, vilket kan vara mycket påfrestande och störande för deras dagliga liv. Denna känsla av obehag kan variera från mild till intensiv och kan påverka olika aspekter av en individens välbefinnande.

Svårigheter med synen

Svårigheter med synen är en vanlig följd av torra ögon och kan medföra tillfällig suddig eller grumlig syn. När ögats yta inte är tillräckligt fuktig och smord av tårfilmen, kan det påverka ljusbrytningen och skapa ojämnheter i synfältet. Det är viktigt att notera att suddig eller grumlig syn inte alltid är konstant vid torra ögon, utan kan variera i intensitet beroende på faktorer som omgivande miljö, ögats trötthet och individens generella hälsa. Ofta kan symtomen förvärras efter längre perioder av visuellt arbete, såsom att läsa, köra bil eller använda digitala enheter. Det kan också vara mer påtagligt under torra och blåsiga förhållanden, när tårfilmen har svårare att hålla ögats yta ordentligt återfuktad.

Ökad känslighet för ljus

Ökad känslighet för ljus, även kallad fotofobi, är ytterligare ett problem för de med torra ögon. Ljus kan kännas störande och obehagligt, och minsta ljus kan ibland verka alltför skarpt eller bländande. Denna känslighet kan vara en direkt konsekvens av den nedsatta tårfilmskvaliteten.

I normala förhållanden hjälper tårfilmen till att jämna ut ljusbrytningen och skydda ögat från överskottsbelysning, men vid torra ögon kan detta skydd vara bristfälligt. Resultatet blir att även vanliga ljuskällor, som dagsljus, inomhusbelysning eller dator- och telefonbildskärmar, kan uppfattas som överdrivet ljusa och obehagliga.

Gruskänsla

Känsla av grusighet är ett karakteristiskt och störande symptom på torra ögon. Individer som lider av detta tillstånd upplever att deras ögon irriteras av grus eller sand. 

Ögontrötthet

Ögontrötthet är ett vanligt besvär för de med torra ögon och kan påverka människor som spenderar många timmar framför skärmar eller sysslar med närarbete. Ögonen kan kännas trötta, grusiga och ansträngda. 

För att hantera ögontrötthet är det klokt att följa 20-20-regeln, där man tar en paus var 20:e minut och fokuserar bort i minst 20 sekunder för att ge ögonen en chans att vila och blinka regelbundet. Att optimera arbetsplatsens belysning och skärminställningar kan också minska ansträngningen. Användning av blåljusfilter i glasögonen kan hjälpa till att minska ögontrötthet genom att minska exponeringen för skadligt blått ljus.

Behandlingsalternativ för Torra Ögon

 1. Ögondroppar: Ögondroppar kan användas för att lindra obehaget och återfukta ögonen.

 2. Förändrade arbetsvanor: För personer som spenderar mycket tid framför skärmar är det viktigt att ta pauser och blinka regelbundet.

 3. Luftfuktare: Att använda en luftfuktare hemma eller på kontoret kan hjälpa till att öka luftfuktigheten och minska avdunstning av tårvätska.

 4. Omega-3 tillskott: Omega-3 fettsyror, som finns i fiskolja, kan hjälpa till att förbättra tårfilmens kvalitet.

 5. En mängd andra behandlingsalternativ finns att tillgå på specialistkliniker för torra ögon 

Förebyggande åtgärder för torra ögon

 1. Blinka regelbundet: Att medvetet blinka oftare när du använder skärmar eller vistas i torra miljöer kan hjälpa till att hålla ögonen fuktiga.

 2. Balanserad kost: En hälsosam kost med tillräckligt med omega-3 fettsyror kan bidra till en förbättrad ögonhälsa.

Sammanfattning

Torra ögon är en vanlig åkomma som kan ha flera orsaker så som miljöfaktorer, åldrande och hälsoproblem. Symptomen kan vara irriterande, men det finns olika behandlingsalternativ och förebyggande åtgärder som kan hjälpa till att lindra obehaget och förbättra ögonhälsan. Om du upplever ihållande besvär med torra ögon är det klokt att konsultera en specialistklinik för undersökning och lämplig behandling.

Produkter för behandling av torra ögon

Hos Källmarks Ögonapotek hittar du produkter för effektiv behandling av torra ögon och dess olika symtom. Med vår omfattande expertis och engagemang erbjuder vi ett noga utvalt sortiment av produkter som är skräddarsydda för att lindra obehaget och förbättra ögonhälsan. Vårt utbud omfattar ögondroppar för torra ögon, omega-3 kosttillskott för torra ögon, ögonlocksrengöring för torra ögon samt även fukt- och värmebehandling för torra, trötta och ömma ögon.

Läs fler artiklar

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Omega-3 för ögonen - Hjälper mot torra ögon

Läs mer
Så blev jag av med min blefarit

Så blev jag av med min blefarit

Läs mer
Blefarit - Ögonlocksinflammation

Blefarit - Ögonlocksinflammation

Läs mer
Ögondroppar för torra ögon

Ögondroppar för torra ögon

Läs mer
Visa fler